top of page

Újpesti Regionális Waldorf Egyesület

A 2012. november 17-én megalakult az Újpesti Regionális Waldorf Egyesület (ÚRWE) célja egy regionális Waldorf középiskola létrehozása volt, amelyet négy anyaiskola – a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskola, a Váci Waldorf Iskola, a Sashalmi Waldorf Iskola és a Gödöllői Waldorf Iskola – nyolcadikos, illetve középiskolás diákjai számára álmodtak meg az egyesület tagjai. Ezzel az alapítással az alapiniciatívát hordozó tagok megteremtették az első regionális Waldorf középiskola indításának jogi lehetőségét, mely 2013. szeptember 2-án nyitotta meg kapuját.

 

Az egyesületet – mely 2015 októbere óta közhasznú szervezet – a 10 fős Kezdeményező Kör hozta létre, mely 2 éven keresztül készítette szellemileg elő az iskolát, kibővülve a hozzájuk csatlakozó anyaiskolák 2 képviselőjével. Megalakulásakor az egyesület vezetője Jörg Rudolf volt, 2015. óta pedig Marosváryné Janky Lelle tölti be az elnöki tisztséget. Az egyesület alelnökei: Gyarmatiné Ivancsik Judit és Barabás Katalin. Az egyesület további tagjai: Demkó Marianna, Gajewszky Zoltán (FB elnök), Gulyás Judit, Jász Réka, Jörg Rudolf, Kálózi Attila, Kőrösi Ákos, Mesterházy Mária, Naszályi Nóra, Rédey Szilvia és Vekerdy Dániel. FB tagok: Kálmán Kristóf és Stverteczky András.

 

Az egyesület fő célja:

Olyan Waldorf középiskola létrehozása, mely egy szellemi kutatóműhelyekből, pedagógiai, kulturális és gazdasági tevékenységeket folytató egységekből felépülő hálózat tagjaként működik, nem pusztán oktatási intézményként, elszigetelten.

Az eredeti céljainkhoz híven azóta is folyamatosan dolgozunk a pedagógián, az emberismeretből fakadó Waldorf-pedagógia alapelveinek megújításán és az iskolához kapcsolódó hálózat kiépítésén. Igyekszünk teret és időt adni kulturális és szociális rendezvényeknek, illetve kezdeményezéseknek.

 

Elindultak, és azóta is működnek az iskolával együttműködésben szellemi és gazdasági vállalkozások: műhelymunkák, kutatómunkák, melyek elsősorban a magyar Waldorf-mozgalomban dolgozó felső tagozatos tanárok számára.

Az Amalthea Szociális Szövetkezettel való együttműködés eredményeként már a kezdetekkor megvalósult az iskolában azóta is működő büfé, valamint egy jól felszerelt, más intézményeket is kiszolgáló konyha.   

bottom of page