top of page
IMG-0985.jpg
IMG-0989_edited.jpg
IMG-0986.jpg

Basketmaking 
Hjornholm Pil, Dennmark  2023. augusztus 12-15
Anne Matte Hjornholm  szervezésében

Az Erasmus+ programnak köszönhetően alkalmam nyílt egy olyan szakmai továbbképzésen részt venni, melynek során számomra új kosárfonási technikákat tanulhattam egy különleges művésztől, Anne Mette Hjornholmtól, aki hosszú évek óta ennek az egyre népszerűbb mesterségnek szenteli a művészetét. Az Erasmus programok legtöbbjétől kicsit eltérően én magam kerestem meg Anne Mettét, akit egy itthoni képzésen Horváth Kata kosárfonó említett meg, aki maga is járt Hjornholm Pil-ben egy Erasmus ösztöndíjnak köszönhetően. 

És hogy miért éppen kosárfonás? Kézimunkatanárként először a tanárképzésen találkoztam a kosárfonással, ami kilencedikben a kézimunkaórák része. Az a néhány óra, aminek köszönhetően megismerhettem a kosárfonás alapjait, azzal a gyakorlattal és önképzéssel épült tovább, amit az iskolai órákon, és az azokra való felkészülés során végeztem, de úgy éreztem, hogy rengeteg sok tanulnivalóm van, és nagyon szerettem volna egy különleges mestertől tanulni. A négy napos kurzuson három dán hölgy, egy holland házaspár és egy ír-skót hölgy mellett vehettem részt egyedüli magyarként. A teljesen egyedi igények szerint alakított foglalkozások során azt tanulhattam, amit szerettem volna, és nagyon hálás vagyok a jó hangulatú nemzetközi beszélgetésekért.  A Hjornholm család birtokán régi barátként fogadtak, és olyan ellátásban volt részem, ami különlegessé tette az egész ottlétemet. Rengeteg tapasztalattal, lelkesedéssel és három különleges kosárral tértem haza, és bízom abban, hogy lesz még alkalmam visszamenni azokért a technikákért, amelyek most nem fértek bele ebbe a három napba.

A kurzus során megszerzett tudást beépítem a kilencedikes kosárfonás metodikájába, illetve tervezem egy olyan szakkör létrehozását, ahol tanárok és esetleg érdeklődő diákok rendszeresen gyakorolhatják a kosárfonást.

Buga Emő

 

bottom of page