top of page
csoportkép.jpg
bizonyítvány_edited.jpg
IMG_6427_edited.jpg
IMG_7065_edited.jpg

Intensive English Course 
Cork, Ireland  2023. augusztus 8-18
az ACET-Active Centre of English Training szervezésében

Egy kéthetes intenzív angol nyelvkurzuson vettem részt Írországban (az Ír Köztársaságban), annak déli részén, Corkban. Mivel a környezettudatos utazást részesítettem előnyben: hibrid autóval és hajóval érkeztem a szigetre.

A nyelviskola Cork belvárosában van. Egy felújított, erre a célra kialakított épületben. Kicsit szűkösen, de hangulatos megoldással.

A nyelviskola policy-je, hogy a nyelvtanulás úgy az igazi, ha egy jó csapatban vagy, ám a bulizás mellett fontos, hogy megismerd Írország főbb nevezetességeit és kulturális hagyományait. Ezért a délelőtti nyelvórák után, minden délután – külön díj ellenében – színvonalas, komplett programokat szerveztek az érdeklődőknek, pl: buszos kirándulás a Moher sziklákhoz, Cobh-ba (Viktória királynő kedvelt városába) vagy a közeli állatkertbe, Fota Islandre. A bulizós részt is szervezetten kínálták: kvíz egy klasszikus ír pubban, látogatás egy whisky lepárló üzemben (ezután sok diák kihagyta a másnapi sulit), 12 lépcsős kihívás (challenge trip) Corkban stb.

Az intenzív nyelvtanfolyam egész nap tart (kedd, szerda, csütörtök), így a délutáni programoknak csak egy részét (hétfőn és pénteken) tudtam választani.

Nagyon izgalmas volt a nyelvcsoportok összetétele. A délelőtti csoportomban: argentin, lengyel, cseh, 2 német, francia, olasz, andorrai, belga, spanyol és magyar nemzetiségűek voltunk együtt, főleg nők (85 %-ban) és 75 %-ban velem egykorúak! A délutáni csoportban rajtam kívül mindenki fiatal volt, itt is színes nemzetközi összetétellel!

Az iskolát a pörgős, lendületes, fiatalos alaphangulat jellemzi, a szünetekben dugig tömve a ”büfé”, az udvar és a dohányosoknak a suli előtti utcafront (mert itt nem tiltott a dohányzás az iskola közelében).

Az iskola bejárati részében – egy elég nagy közösségi tér, ahol a recepció is működik – a falon ott sorakoznak a nyelviskolát minősítő bizonyítványok. 5-6 éven keresztül (erre már nem emlékszem pontosan) az ACET nyelviskola szerezte meg a legmagasabb fokozatú elismerést, minősítést az angoltanítás terén Írországban.

Ehhez képest én nem voltam teljesen elégedett a lehetőségekkel. Kissé elavult és nagyon általános módszerekkel tanítottak minket: könyv (English File); fénymásolt feladatok; kisebb beszélgetések párban; a tanár kérdez - a diák válaszol felállás. Emellett 1-2 alkalommal hallgattunk és néztünk videót és csoportversenyekkel ”gyakoroltuk” a nyelvtant, vagy az új szavakat. A nap végén játszottunk egyet (maffia néven futott közkedvelt játékunk, amit szerintem nálunk gyilkososnak hívnak). Plusz a hét lezárásaként, pénteken egy 3 fős csoportban, egy miniprojektet kellett  kitalálni és prezentálni.

A témák is inkább fiataloknak szóltak: kedvenc zenéd, filmed, sorozatod; mi szeretnél lenni, ha nagy leszel; kedvenc időtöltésed; kaják; közlekedés; időjárás stb…

Nagy örömömre megtapasztaltam, hogy vannak mások is a földön, akik ”még” nem tudnak angolul és különösen izgalmas volt hallani és igyekezni (!) megérteni a spanyol-angolt, a német-angolt, az olasz-angolt, a cseh-angolt és nyilván a többieknek az én magyar-angolomat. Összességében elmondhatom, hogy sokat fejlődtem: bővült a szókincsem, oldódott a szorongásom és tisztult a képem egy-két nyelvi törvényszerűséggel kapcsolatban.

 

Ezt az intenzív nyelvkurzust diákoknak és diákcsoportoknak ajánlom!

Kattner Kriszta

 

bottom of page