top of page
Miben különbözik a Waldorf-pedagógia a hagyományos oktatástól?

Az epochális oktatás a Waldorf-iskolák egyik sajátossága. Három hetes szakaszokban váltják egymást a tantárgyak, ami azt jelenti, hogy három héten át minden reggel másfél órában egy adott témakörben mélyülhetnek el a fiatalok, így téve koncentráltabbá a tanulást, a másnapi készülést.

Epochális képzés

5 éves képzés

Nyelvtanítás

Közösségépítés

A Waldorf-iskolák híresek a befogadó és jó közösségeikről, nálunk sincs ez másképp. A waldorfos osztály nem csak egy osztály, hanem egy közösség. Tanáraink kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy egy gyermek se járjon az iskolába összeszorult gyomorral, ennek érdekében minden osztálynak két, úgynevezett tanári osztálykísérője van, akik az osztályfőnöki teendők mellett a jó hangulatra és tanulási légkörre is figyelnek.

A waldorfos osztály nem csak egy osztály, hanem egy közösség. A fentebb felsorotakon kívül a közösségépítést szolgálják ünnepeink is, ahol megpróbálunk egy kicsit megállni, egymásra figyelni és meglátni társunkban az EMBER-t.

Iskolánk a nyelvi tagozatos iskolákhoz hasonlóan 5 éves képzést nyújt tanulóinak, azonban nálunk 0. helyett 13. osztály van. Ez egy  speciális érettségi előkészítő év, melynek során a diákok nem a hagyományos órarend szerint, hanem emelt óraszámban tanulhatják az általuk választott érettségi tárgyakat, személyre szabva emelt és középszinten.

Nagy gondot fordítunk a beszédcentrikus nyelvoktatásra. Fontos szempont, hogy minden tanuló a saját nyelvi szintjének megfelelő csoportba kerüljön, ezért a nyelvórákon az osztály keretei felbomlanak, és a tanulókat tudásszint alapján osztjuk be, így elősegítve mind a kezdők, mind a haladók hatékonyabb fejlődését.

Művészeti oktatás

A Waldorf-iskolák  nevelésének egyik alapeleme a művészeti képzés. Fontosnak tartjuk, hogy az tanuló ne csak intellektuálisan, elméletben kapcsolódjon a világ dolgaihoz, hanem a tevékenységén és az alkotóerején keresztül is tapasztalja meg a tanultakat, és ennek egyik legjobb eszköze a művészet. Diákjaink ezért dráma, kézművesség, festészet, szobrászat, beszédművelés, euritmia és zene órákon vesznek részt.

A kézművesség órák alatt a tanulók megismerkednek az agyagozás, a fafaragás, az asztalosság és ­­a kőfaragás alapvető fogásaival. Iskolánk művészi igénnyel oktatja e tantárgy alapelemeit.

Gyakorlatok

Az diákok számára minden év utolsó 2-3 hete az iskola falain kívül zajlik, hiszen ez a gyakorlatok ideje. A mezőgazdasági gyakorlat a 9. osztályban ugyanúgy a tanterv része, mint 10. osztályban a földmérés és az erdészeti gyakorlat vagy 11. osztályban a három hetes szociális munka. Ennek során egy munkahely mindennapjaiba tekinthet be a diákunk egyénileg vagy csoportosan, és a betekintésen túl  aktív részese lehet az ott  dolgozók mindennapjainak.

... és még sok egyéb másban.

 

 

A Waldorf pedagógia napjaink legszélesebb körben elterjedt és legdinamikusabban fejlődő reformpedagógiája. Több mint 60 ország több ezer intézményében részesülnek a gyerekek Waldorf képzésben.

Az érdeklődőket a további részletekért szerettetel várunk a nyílt napunkon, vagy bármelyik tájékoztató előadáson/nyílt szülői értekezleten!

bottom of page